Încă din 2004, de la albumul cu care revenea în "liga mare", "You Are The Quarry", Morrissey a avut grijă să ne comunice prin grafica albumelor sale cel puţin la fel de mult ca şi piesele în sine. Este şi cazul anunţatului nou album "Years of Refusal", în care fostul solist al celor de la The Smiths apare alături de un bebeluş şi de un cocon tatuat pe bratul drept din care fluturele tocmai îşi luase zborul în chip de bebeluş însemnat pe frunte. Care este semnificaţia tuturor acestor detalii, mai ales ţinând seama de faptul că misterul în jurul lui Morrissey omul încă nu a fost dezlegat: este el gay, bisexual, heterosexual sau pur şi simplu abstinent?


Iată în cele ce urmează o scurtă trecere în revistă a trecutelor simboluri de pe albumele marca Mozza.

"You Are The Quarry" din 1994 îl prezintă pe Mozza stăpân pe situaţie, cu o mitralieră în mână, ceea ce simboliza o nouă abordare a scenei muzicale, cu o demiurgică stăpânire de sine, ceva de genul: "am spus întotdeauna că voi sunteţi juraţii, asta desigur, dacă scăpaţi cu viaţă..."


"Ringleader Of The Tormentors" din 2006 marchează noua direcţie a colaborării cu Tony Visconti dar trimite şi o săgeată în direcţia lui Marc Almond, pentru cei care îşi mai amintesc coperta acestuia de la "Tenement Simphony"...


Iar acum "Years of Refusal". Copii egal o nouă viaţă, un nou început şi inocenţă. Să fie oare vorba despre o nouă linie muzicală? Are Morrissey un copil şi acesta este momentul adevărului, când vom afla că de fapt a avut o relaţie stabilă de mai bine de câteva decenii cu cine ştie ce duduie sau pur şi simplu acest album constituie o declaraţie de emancipare sexuală a celui care nu a contenit să uimească? Una peste alta, indiferent de taina graficii acestui album, sper, ca orice mare fan Morrissey şi Smiths că nu vom avea surpriza unui subprodus.

0 Comments:

Post a Comment